Thursday, April 7, 2011

Cara Penyambungan Saluran Air Mesin Basuh Kepada Pili Paip Biasa

Bahan/Peralatan :
Getah paip
Klip getah paip
Penyambung getah paip
Pemutar skru philips
Langkah-langkah
#1
 
#2
#3
#4
#5

42 comments:

  1. terima kasih bebanyak sedara untuk info

    ReplyDelete
  2. dekat kepala paip tu tak payah letak klip ke? kalau saya.. saya letak kepala paip double.. satu ke mesin satu kegunaan lain.. :D

    ReplyDelete
  3. Tq 4 da info.. Sgt membantu..

    ReplyDelete
  4. mana nak cari kepala hos yg ade 4 skru tu ek?huhu

    ReplyDelete
  5. kedai kelengkapan elektrik@bahagian elektrik di pasar raya.

    ReplyDelete
  6. terima kasih banyak-banyak bro :)

    ReplyDelete
  7. terima kasih bebanyak sangat membantu saya, terutama perempuan mcm saya.....kira ini salah satu ilmu jugak....alhamdulilah....

    ReplyDelete
  8. tak yah cari kepala 4 skru tue... sy trus jea masukkan ke penyambung paip biru tue.. alhamdulilah jadi...

    ReplyDelete
  9. info yang berguna saudara.. moga hidup mu selalu diberkati.. aku betul2 harapkan info mcm ni,terima kasih

    ReplyDelete
  10. Sangat membantu. Terima kasih.

    ReplyDelete
  11. terima kasih banyak. semoga bertambah murah rezeki.

    ReplyDelete
  12. sangat membantu info ni..maklumla baru beli mesin xtau sgt nk guna..berbanyak terima kasih sekali lagi..

    ReplyDelete
  13. terima kasih banyak..info ni sangat membantu...maklumlah baru beli mesin basuh xtau sgt nk pasang tang paip air tu..hehehe

    ReplyDelete
  14. tak perlu guna tape ke?

    ReplyDelete
  15. tak perlu guna tape kalau sambungan dah ketat dan tak bocor.

    ReplyDelete
  16. salam.. saya dah buat guna sambungan getah biru tu tapi leaking la.. camne nak bagi x leaking ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. boleh lilit pita PTFE untuk ketatkan sambungan.

      Delete
    2. boleh buat demo nak psg pita PTFE?

      Delete
  17. alhamdulillah..problem solved..terima kasih ats perkongsian

    ReplyDelete
  18. Terima kasih atas perkongsian ilmu nih..

    ReplyDelete
  19. kalau kita guna sumber air bukan dari pili tangki means dari pili direct seperti singki dapur, mmg tak boleh ya? sbb bila saya pakai dari situ hos akan tercabut sbb air akan tolak

    ReplyDelete
  20. thanks a lot...

    smoga dimurahkan rezeki diatas pertolongan tuan...

    ReplyDelete
  21. hang mmg hebat brooo

    ReplyDelete
  22. Tq 4 info..
    Tak kembang ke pakai hos kuning klau lama2?

    ReplyDelete
  23. Bagaimana nak gunakan wayar getah kuning pada wayar penyambung mesin basuh. Susah asyik kena tanggalkan keseluruhan set wayar mesin basuh kalau nak gunakan getah kuning.. nak pasang semula pun susah.. boleh bg nasihat

    ReplyDelete
  24. salam ..getah hitam dalam kepala 4 skru memang lubang kecik ke ?
    klau kecik kena tukar ke?

    ReplyDelete
  25. Slm sy bru beli msi.ada getah hitam dlm kpala 4 skru ,tp lubang gtah tu tlampau kecik..memang saiz dia mcm tu ke? Atau kne tukar?

    ReplyDelete
  26. Terima kasih banyak banyak for this info

    ReplyDelete
  27. Confirm tak tercabut ke? Sebab tekanan air kat rumah terlalu kuat...

    ReplyDelete
  28. as salam, bro saya smbung yg kepala 4 skru tu asyik bocor j, cmne nk bagi x bocor ye? pastu paip oren tu cam xleh tahan pressure, dh ikat pon trbukak la..buntu bro...

    ReplyDelete
  29. Bos, saya guna water inlet yg 4 skru tu. Tapi bila dah sambungkan dengan paip mesin basuh, buka air paip, air paip memancut keluar dari lubang2 skru tu ke atas. Merata rata air keluar. Macam mana nak buat ya nak bagi air tak keluar dari kawasan tak bertutup tempat skru tu?

    ReplyDelete
  30. salam..sy buat tp dekat paip yg ada skru tu leaking teruk n x rapat..mcm nk buatbye?

    ReplyDelete
  31. salam dik, boleh bantu . Kakak dah sambungkan
    seperti dalam gambar di atas tetapi air keluar dari situ..macamana nak buat ya?

    ReplyDelete
  32. Nak tya..klu smbung air derect dari meter mcm mana nk x bg dia tercabut getah pipe..presure air kuat sgt dh perlahankan stop code tapi x jadi..

    ReplyDelete
  33. Nak tya..klu smbung air derect dari meter mcm mana nk x bg dia tercabut getah pipe..presure air kuat sgt dh perlahankan stop code tapi x jadi..

    ReplyDelete
  34. Kalau rumah xde tangki boleh guna mesin basuh auto ke bos

    ReplyDelete
  35. Kalau rumah xde tangki boleh guna mesin basuh auto ke bos

    ReplyDelete